• Zašto je plivanje dobro za našu decu?

    ZAŠTO JE PLIVANJE DOBRO ZA NAŠU DECU?

Plivanje je jedno od najboljih načina vežbanja jer angažuje nekoliko delova tela u okruženju koje nije stresno za zglobove. Za decu, plivanje je zabavna sportska aktivnost koja treba da se uvede još  u ranom uzrastu. Najveći broj dece voli vodu pa tako veoma lako zavoli i plivanje kao vid vežbanja. Mnogo je fizičkih koristi od plivanja i ono se uvek smatra odličnim izborom ne samo za zdrave ljude, već i za one koji se suočavaju sa nekim zdravstvenim problemom.

Plivanje se preporučuje tokom cele godine, jer je to najbolji način za održavanje kondicije, pravilan ravoj svih mišića, opuštanje posle stresnih situacija i očuvanje zdravlja. Nema boljeg načina za održavanje kondicije i vođenje zdravog života od redovnog, makar i rekreativnog bavljenja sportom, a sport koji je najkorisniji za zdravlje, očuvanje kondicije i skladan psiho-fizički razvoj čitavog organizma je – plivanje.

Plivanje opušta

Ono opušta, blagotvorno deluje na psihu, kardio-vaskularni sistem, pluća, razvoj mišićnog i zglobnog aparata, pomaže pri otklanjanju ili ublažavanju deformiteta kičmenog stuba i drugih obolenja… Zato se ova aktivnost preporučuje svima, bez obzira na pol i godine. Ali, da bi ono zaista koristilo našem zdravlju potrebno je naučiti kako kako se pravilno pliva, kao i kako da ovaj sport što pravilnije „upražnjavamo“.

Odlično za srce i pluća

Plivanje pogodno deluje i na srce. Ono jača srčani mišić poboljšava cirkulaciju i smanjuje rizik od osteoporoze i artritisa. Takođe osobe koje imaju problema sa disanjem (astma i mali kapacitet pluća) nece imati problema prilikom plivanja, čak šta više, prilikom plivanja i pravilnog disanja u vodi kapacitet pluća raste.

Sportska aktivnost za celu porodicu

Dakle plivanje ne treba ograničiti na uzraste, ono se preporučuje osobama tokom celog zivota. Tako u detinjstvu i pubertetu ono utiče na pravilan rast i razvoj, kao i na skoliozu, odnosno otklanjanje deformiteta kičmenog stuba. Poslovnim ljudima plivanje se naročito preporučuje kao sredstvo protiv stresa i za održavanje dobre linije, a starijima za kondiciju, kardiovaskularne i bolesti pluća, ali i kao svojevrstan „eliksir“ za produženje mladosti. Na plivanje bi trebalo ići tokom cele godine a ne samo leti kao što je slučaj kod nas zbog nedostataka bazena.

Zašto su deca koja plivaju pametnija

Ako želite da Vašem detetu bude lakše u školi, što pre ga upišite na plivanje, jer su naučnici otrili da ono značajno pomaže deci u fizičkom i mentalnom razvoju. Novo istraživanje u Australiji pokazuje da se deca koja nauče da plivaju u ranom dobu brže razvijaju od ostalih vršnjaka. Tokom tri godine, istraživači su anketirali roditelje više od 7.000 dece starih pet godina i mlađe i otkrili da je doba kada deca nauče da plivaju povezano sa sticanjem određenih veština. U predškolskom uzrastu deca koja su rano naučila da plivaju, imala su bolje vizuelno-motoričke veštine (kao što je sečenje papira i crtanje linija i oblika), ali su isto tako i napredovali bolje kako su postajali stariji (npr. bolje su razumeli uputstva, matematiku i bolje su pisali i čitali).

Plivački klub Torpedo Beograd | Telefon: 065 52 42 455 | Design by draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem